Typografi

I tryckt material och på webben används Roboto som är ett Open source-typsnitt. Roboto används i vikterna Light, Regular, Medium, Bold och Black (Roboto Light används sparsamt). För Office-material används Arial i rubriker och Cambria i brödtexter.

Om du ska trycka långa texter går det också bra att använda Cambria i brödtexterna,  då den i sin karaktär är mer lättläst än Roboto. Men var noga med att ändå använda Roboto i rubriker och ingresser. Rubrikerna skrivs versal/gement.

Roboto 2014

Roboto 2014 är ett dynamiskt typsnitt som samtidigt är runt och vänligt i sina former. Bokstäverna får agera i sin naturliga bredd, vilket bidrar till ökad läsbarhet och dynamik.

Arbetar ni inom staden och har Roboto förinstallerat på er dator så är det korrekt version. Roboto 2014 laddar du ner här.

typografi

Arial

Arial är ett sans serif-typsnitt som har sitt ursprung i Helvetica men som justerats för att göra det mer lättläst och tydligt på skärmar till digitala enheter och i olika upplösningar. Arial ingår i standardinstallationen av operativsystemen Windows och iOS samt i Office-paketen och medför ingen kostnad att använda, vilket innebär att det är tillgängligt för alla.
Arial används som rubriktypsnitt i brevpapper och andra kommunikationsenheter som produceras i MS Office. I PowerPoint används Arial även i brödtexterna.

Cambria

Cambria är ett serif-typsnitt designat för att vara lättläst. Typsnittet fungerar även bra i tryckt form och mindre storlekar. Cambria ingår i standardinstallationen av operativsystemet Windows och i Office-paketen och medför ingen kostnad att använda, vilket innebär att det är tillgängligt för alla.
Cambria används som brödtexttypsnitt i brevpapper och andra kommunikationsenheter som produceras i MS Office, förutom PowerPoint där Arial används som både rubrik- och brödtypsnitt. I texttunga dokument, t ex manualer och årsredovisning etc går det bra att använda Cambria som är mer lättläst än Roboto. Roboto ska dock användas i rubriker och ingresser.